5. ročník – exkurze do planetária

04.01.2024 00:59

14. prosince vyrazili žáci pátého ročníku na exkurzi k probíranému učivu. Téma: Vesmír.

Ve Hvězdárně a planetáriu v Hradci Králové pro nás měli připravený program na více než dvě hodiny. 

Nejdříve nás usadili v nádherném sále planetária s křesly jako v kině ale s projekcí nad hlavou, jako když opravdu koukáte na hvězdnou oblohu. Pověděli nám spoustu zajímavých informací o planetách, o vesmíru, o souhvězdích, cestování do vesmíru atd. Hodně věcí jsme už uměli z předešlé výuky, ale něco pro nás bylo novinkou. Takové slovo „ekliptika“ bylo úplně nové a při tom je jeho význam tak zajímavý.

Na závěr přednášky jsme si mohli vybrat film buď o letech do vesmíru nebo o vesmírných srážkách. Nás samozřejmě zajímaly více ty srážky, protože to jsme ještě nikdy neviděli. Film byl strhující. Dozvěděli jsme se o vzniku Země a Měsíce. Představte si, že po srážce Země s jednou planetkou asi před 4,8 mld. let se zformovala Země a Měsíc za jediný den! Dále jsme viděli pohyby galaxiíí, srážky hvězd a další menší každodenní srážky.

Po promítání jsme se celí natěšení na další nové informace přesunuli do budovy hvězdárny. Tam nám ukázali 3 opravdu zajímavé přístroje. Největší byl samozřejmě hvězdářský dalekohled, který jsme si mohli zblízka prohlédnout a malinko i osahat. Ukázali nám kámen z měsíce nebo meteorit, kterých je na Vysočině spousta, jen prý umět hledat. Dále jsme se přesunuli k tzv. Foucaultovu kyvadlu, které se kýve přesně podle poledníku (byl pod kyvadlem nakreslený). Když jsme se později ke kyvadlu vrátili, kývalo se o kousek vedle – to, jak se pootočila zeměkoule. Posledním velmi zajímavým přístrojem bylo Tellurium. To přesně ukazuje vzájemné pohyby Slunce, Země a Měsíce. Viděli jsme zrychlené obíhání Země a Měsíce kolem Slunce i otáčení kolem své osy a tím jsme si ujasnili střídání ročních období, respektive střídání dne a noci. 

Exkurze se nám moc líbila. Zlatou tečku tomu dodala vesmírná váha a nakupování suvenýrů.