Exkurze na Márovu pilu

30.09.2020 15:57

Na konci minulého školního roku jsme si my 5. B, naplánovali pochoďák do Střemošic. Moc jsme se těšili a vše dopodrobna naplánovali… Nebyl to vir, ale pořádný liják, kdo nám naše plány pokazil.


Na začátku nového roku jsme neváhali a využili krásného počasí! Pár kapek na začátku cesty nám připomnělo konec roku, ale pak se vyčasilo a lehce pod mrakem byl ideální stav na asi 12 km túru. Cesta nám utíkala, po prázdninách bylo stále o čem hovořit… Tu a tam malá zastávka – kaštanová, bodláková, kytičková, kopřivová, kochací… no a samozřejmě nechyběla ta svačinová na krásném posezení u Žižkova stolu. Prostě malebnou krajinou jsme vystoupali, někdo i s vyplazeným jazykem,  k Márově pile. 

Láska k lesu byla vidět na každém kroku. Pozorovali jsme krmení divokých prasat se spoustou mladých a dozvěděli se nejen, jak se nazývají části jejich těla v myslivecké terminologii. Supr moderní traktor nám ukázal, jak se tahá dříví z lesa, jak se dříví štěpkuje a řeže na požadovanou délku a tvar. Velkou odměnou nám bylo pozvání do krásné roubenky s mnoha mysliveckými trofejemi a obrázky. Márovi si pro nás připravili vtipný opakovací testík se sladkou odměnou. 

Moc jim děkujeme za tuto možnost. Zjistili jsme, že moudré přísloví „bez práce nejsou koláče“ platí stále.  A že dávat ve škole pozor a učit se má smysl, vždyť pořádný kus našeho života strávíme v práci, tak ať si můžeme vybrat, co nás bude zajímat a doufejme i bavit!

 

5.B