Les všemi smysly

03.11.2016 22:18

 

I v letošním školním roce je naše škola zapojena do mezinárodního programu Les ve škole. V jeho rámci nás čeká roční projekt Les všemi smysly, kde průvodci dětem jsou ponožky. Děti se naučí lépe dívat, naslouchat, cítit, vyzkouší si, jak zachytit své zážitky a jak je sdílet s ostatními.

Příprava na první podzimní výpravu

Dne 13. 10. 2016 si děti přinesly do školy liché ponožky, které s nadšením ozdobily a pak se spolu s nimi připravovaly na první společnou podzimní výpravu do lesa. Zamyslely se nad tím, co lze v lese zažít, co zajímavého mohou svým ponožkám v lese ukázat, co je v lese dovoleno a co ne. Ve skupinkách pak děti vytvořily tzv. PONOŽKOVÉ DESATERO a v pracovních listech vybraly, co si s sebou vzít do lesa a jak se správně obléknout. Pak už jen čekaly, kdy se vyrazí na výpravu.

První podzimní ponožková výprava

V úterý 25. 10. 2016 jsme celí nedočkaví a natěšení vyrazili na výpravu do lesa. Náladu jsme se nenechali zkazit ani nepříznivým počasím. Na kraji lesa jsme si prohlédli krmelec (budeme ho pozorovat, jak se změní během jednotlivých ročních období). V lese jsme si zahráli na houby a houbaře, lovili jsme barvy na podzimní paletky, s chutí jsme se nasvačili a nakonec našli dokonce i ukrytý poklad.

Ve třídě následovalo společné vyprávění o tom, co jsme zažili, co se nám líbilo a co bylo objevné pro ponožky. Nakonec jsme své zážitky zakreslily do Lesního deníku. Už nyní se těšíme na další setkání s ponožkami a společnou přípravu do zimního terénu.

Foto v GALERII ZDE.

Žáci 1. A a 1. B a tř. uč.