Příběhy bezpráví 2021 na naší škole

02.12.2021 02:15

C:\Users\Kantor\Desktop\pb_logo2_bile_cervenepozadi_stredni.png

 

    Do projektu Příběhy bezpráví, který připravuje každoročně organizace Člověk v tísni, jsme zapojeni dlouhodobě. Cílem je připomínat žákům a studentům důležité okamžiky československé historie a zprostředkovat setkání s pamětníky totalitního režimu. 

    V loňském školním roce jsme se kvůli podzimnímu uzavření škol tohoto projektu výjimečně nezúčastnili. Letos se situace také trochu zkomplikovala, protože den před konáním projektu musela část deváté třídy do karantény. Proto jsme realizovali projekt kombinovaně – část deváťáků byla ve škole a druhá skupina pracovala s námi, ale z domova, v režimu online. Také z důvodu současné koronavirové epidemie byla beseda s pamětníkem nahrazena online besedou. 

 

Téma letošního ročníku bylo „Mladí proti komunismu.“ 

    Shlédli jsme dokumentární film „Postavení mimo hru,“ který pojednával o dvojnásobných mistrech světa v ledním hokeji z let 1947 a 1949. Roku 1950 měli v Londýně obhajovat mistrovský titul. Do Anglie ale už českoslovenští hokejisté nedorazili. Celé mužstvo bylo zatčeno a ocitlo se v „postavení mimo hru“. Následovaly týdny ponižování… A po nich odsouzení hráčů za špionáž, velezradu a rozvracení socialistického zřízení.  

Po skončení projekce proběhla reflexe k dokumentu. Diskutovali jsme nad tím, kdo jsou podle dětí novodobí hrdinové a nad pocity, které měli žáci po shlédnutí filmu. 

Pracovali jsme i s plakátovou výstavou – „Stejné příběhy, jiná jména“, kterou připravili tvůrci projektu

. Žáci měli možnost pomocí QR kódů načíst odkazy na příběhy lidí, kteří se v současné době zasazují o dodržování lidských práv, svobodu, demokracii a právní stát v zemích postsovětského regionu.

 

A jaké byly osobní pocity žáků po skončení projektového dne?

 
  1. „Tohle téma mě strašně zajímá a jsem ráda, že existuje tento projekt, který je podle mě důležitý.
  2. Moc jsem si to užila a bavilo mě to. Ještě dlouho to bude ve mně rezonovat.“
  3. „V té době bychom žít nechtěli.“
  4. „Dalo mně to hodně, protože jsem tohle nevěděl.“

Reaguji na tato poslední slova žáka deváté třídy.

Právě proto, že spoustu informací nemáme, pamětníci nás opouštějí, …je potřeba tento projekt

podporovat, aby se nezapomnělo. Těšíme se na příští ročník.            ODKAZ NA FOTOGALERII