Podzim, zima.

03.02.2013 01:45

PODZIMNÍ OLYMPIÁDA

17.9.2012

 

První akcí v tomto školním roce byla podzimní olympiáda. Děti si vyzkoušely své sportovní výkony ve skoku z místa, ve skoku s rozběhem, v běhu vytrvalostním, v hodu na 30 metrů, v hodu kriketovým míčkem a v hodu medicimbalem. Strávili jsme tak několik pěkných podzimních dnů, plných sportovního nadšení.

A kdo dosáhl prvenství v daných disciplínách?

  • skok z místa:
Polívková Vanesa =  1,76 m
  • skok s rozběhem:
Novotný Pepa =  3,17 m
  • hod kriket.míčkem:
Novotný Pepa = 31,00 m
  • hod medicimbalem:
Dostál Ondra =  6,36 m
  • běh na 30 metrů:
Dostál Ondra =  5,81 s
  • běh vytrvalostní:
Dostál Ondra = 40,24 s

 

DRAKIÁDA

4.10.2012

 

Na soutěž v létání se v družině připravovalo celkem 48 draků. Ke konání naší akce jsme jako každoročně využili fotbalové hřiště, vítr nám foukal ze všech sil, a tak se děti mohly hned po úvodním nástupu pokoušet o vzlet svého draka. Vítr byl každému dobrým pomocníkem a mezi mraky se nám po chvilce objevila spousta draků. Některým dětem nedovolila délka připraveného provázku vyšší vzlet, a tak už pouze svého kamaráda pozorovaly, jak se mu tam vysoko v oblacích daří a kdo z dětí má svého draka výš. Největšími favority byli Pepa Novotný a Jakub Malinský, kteří měli v zásobě maxišpulky provázku. Akce se nám zdařila a každému z nás bylo jasné, kdo asi letos vyhrál.

 

  • 1. místo :        Malinský Jakub, Novotný Pepa
  • 2. místo :        Novotná Hana, Trávníčková Dana
  • 3. místo :        Kapitolová Markéta, Chadima Jan

                                              

 

ŽALUDY A KAŠTANY NA HRAD

říjen 2012

 

Žaludy a kaštany jsou pochoutkou pro zvířátka na našem hradě, a tak jsme se rozhodli, že jim uděláme zásobu těchto pochoutek na zimní období. Společně jsme sbírali žaludy v parku HOL Košumberk, děti sbíraly kaštany ve svém volném čase doma, a tak se začaly přepravky pro zvířátka plnit. Pan hajný si od nás odvezl pro zvířátka celkem 18 plných přepravek. Chválíme všechny děti za jejich ochotu pomoci zvířátkům.

 

STRAŠIDELNÉ ODPOLEDNE

31.10.2012

 

V duchu strašidel se nesl poslední říjnový den v naší družině. Spojili jsme tak svátek Halloween a Dušiček, celé odpoledne jsme si tak užili plné duchů a strašidel. K četbě jsme využili knihu Saxana a lexikon kouzel, namalovali jsme řadu strašidel, vyrobili jsme ducha, nechyběla ani strašidelná pohádka a poslech písničky Strašidýlko Emílek. Následovalo převlečení do kostýmů kostlivců, duchů, dýňáků, bílých paní, strašidel, upírů, a vydali jsme se na hrad. Po cestě nás zastavila skutečná strašidla – první dvě nás zasytila čarovným chlebem čarodějnice, další dvě nám dala povolení od rytíře vstoupit na náš hrad. Tam nás uvítali u brány slavnostní fanfárou trubači. Každý z nás se na důkaz své odvahy podepsal na rozsvícenou dýni na nádvoří a všichni jsme se už těšili na probádání tajemné hradební chodby. Po skupinkách jsme s rozsvícenými baterkami vstupovali do chodeb a mezitím se ostatní seznamovali s nejznámějším českými strašidly a zkoušeli jejich řečí promlouvat. Potom jsme si každý z nás rozsvítili svůj lampionek a vraceli se zpět do družiny.

 

ZAMYKÁNÍ LESA

14.11.2012

 

Zimní čas je pomalu za dveřmi atak jsme se vydali uložit k spánku náš les. Svítilo nám pěkně sluníčko a tak jsme si to všichni pěkně užili. Trasa vedla kolem našeho hradu, kde jsme nakrmili senem kozlíky Pepu a Frantíka. V lese jsme zvířátkům zhotovili z napadaného listí dva pelíšky, k nim jsme položili zvířátkům něco na přilepšenou na zimu ( mrkev, seno, slunečnicová semínka, lůj, … ) a les jsme uzamkli společnou recitací básně Zamykání lesa. Přejeme lesu klidný zimní spánek.

 

VÍČKA PRO LUCINKU

říjen – listopad 2012

 

V televizních zprávách jsme se dozvěděli o malé Lucince, která je vážně nemocná a jak my sami ji můžeme pomoci. Stačí jen sbírat plastová víčka od PET lahví. A tak jsme nelenili a pustili se do sběru víček. Přidalo se k nám i spoustu pacientů z HOL Košumberk i obyvatelé našeho města. Z naší školy putovalo pro Lucinku 7 pytlů víček. Poděkování od její maminky jsme slyšeli v televizních zprávách 11.12.2012. Její Lucince se sešlo celkem 2 kamiony víček. Díky všem sběratelům. My máme z naší pomoci Lucince dobrý pocit.

 

TALENTMÁNIE

28.11.2012

 

Tento den u nás proběhlo základní kolo této soutěže. A co si pro nás soutěžící připravili? Bylo to zpěv, hra na flétnu, hra na kytaru, karate, kouzelník, komická scénka, … Každý z nich si samozřejmě odnesl náš obdiv už za svoji odvahu vystoupit před všemi dětmi.

Do finálového kola postoupili :

 

  • Bulvová N., Lysko A. – komická scénka
  • Nešpor F. – karetní kouzlo
  • Kaňka A. – karate
  • Janecká A. – zpěv
  • Drahošová V. – zpěv
  • Tefr Š. – hra na kytaru

Těšíme se na finálové kolo.

 

MIKULÁŠSKÝ POCHOD MĚSTEM

5.12.2012

 

Čekání na příchod Mikuláše je dlouhé, a tak jsme si ho v družině zkrátili touto akcí. Naučili jsme se básničky s tematikou Mikuláše, vyrobili dárečky pro babičky a dědečky do pečovatelského domu a čertovské metly pro pana starostu a pana ředitel. Tento den jsme si v družině hned po obědě vyzkoušeli své znalosti v čertovském testu a začali se převlékat do kostýmů. Po chvíli se to tu hemžilo čerty a čerticemi, andílky a dokonce se mezi námi našli i dva Mikulášové. A vyrazili jsme do ulic našeho města. Naše první zastávka byla v Domě s pečovatelskou službou, druhá u pana starosty a poslední u pana ředitele školy. Společně jsme zarecitovali básničky a předali nadílku. Bylo to prima odpoledne a každý už spěchal domů, aby nezmeškal svoji nadílku.

 

VÁNOČNÍ STOLOVÁNÍ

19. – 20. 12. 2012

Zbývá už pouze několik dnů do Štědrého dne. My si však prostřeli jako každoročně slavnostní stůl dříve. Děti si ve skupinách upravily svůj stůl a následovalo vánoční stolování. Zazpívali jsme si známé koledy, popovídali o českých zvycích o Štědrém dnu. Vzpomínali jsme i na naše kamarády v jiných zemích-kdo jim nosí dárky a jak prožívají Vánoce oni. Nechybělo ani rozdávání dárků pod stromečkem a hodování u stolečků. Zkusili jsme si některé zvyky: hod pantoflíčkem, lití olova (vosku), věštění z jablíčka, … Závěrem jsme vyhlásili vítězné stoly naší akce.

1. místo: F. Nešpor, D. Zajíček, Š. Tefr, F. Vodvárka, J. Chadima, F. Skalický

2. místo: E. Mlynářová, Z. Chvojková, N. Holubová, A. Lyško, F. Zlesáková

3. místo: N. Bulvová, M. Doudová, V. Zajíček, O. Dostál, P. Pekhart

 

TALENTMÁNIE

16.1. 2013

A máme tu superfinále naší soutěže. Vzhledem k tomu, že nám někteří soutěžící onemocněli, tohoto kola se zúčastnilo 6 soutěžících. Slyšeli jsme zpěv, hru na kytaru, viděli jsme ukázku karate a karetní kouzlo. O vítězi soutěže rozhodla porota a děti si zvolily sympaťáčka soutěže.

1. místo: Š. Tefr – hra na kytaru

2. místo: V. Drahošová – zpěv

3. místo: A. Kaňka – karate

Sympaťák soutěže: F. Nešpor – karetní kouzlo

SKŘÍTEK TALENTÍK – Štěpán Tefr