Biologická olympiáda

05.04.2021 21:04

I v letošním roce byla vyhlášena celostátní soutěž pro žáky základních škol , gymnázií a dalších středních škol, biologická olympiáda.  

Biologická olympiáda je jednou z mnoha olympiád ( chemická, matematická, cizích jazyků apod.), které se každoročně vyhlašují, a nutno podotknout, že i v letošním roce , který vůbec nepřeje jakýmkoli kolektivním aktivitám, si to, že se realizovalo takovéhoto klání, zaslouží velké uznání, neboť , co jednoduššího by bylo, než soutěže zrušit.

Jak již bylo výše uvedeno, biologická olympiáda má svoji dlouholetou tradici, a tak letošní rok byl zároveň i tak trochu jubilejní, uskutečnil se totiž již 55. ročník, a právě letošního ročníku, se zúčastnili žáci naší školy. Ze dvou vyhlášených kategorií , kategorie C , určená žákům 8. a 9. tříd a kategorie D, určená pro žáky 6. a 7. ročníků, naši žáci soutěžili v kategorii D, bohužel kategorie C , se nepodařilo obsadit. Jen na vysvětlenou, každá olympiáda je nadstandardní vůči probíranému učivu a daleko přesahuje svým rozměrem jej převažuje. Soutěžící tedy musí splňovat vyšší nároky na zadané téma soutěže, proto si každý soutěžící zaslouží velké uznání. 

V kategorii D soutěžili ve školním kole dva soutěžící Tomáš Baťa ze šesté třídy a Mikuláš Odvárka, ze sedmé třídy. V takřka dvouhodinovém klání, které probíhalo online formou , postupně odpovídali na takřka 50 otázek , které byly na téma „vodní svět „ , poté následovala „poznávačka“ rostlin a živočichů , kterých bylo třicet. 

Vítězem se stal Mikuláš Odvárka a tím i zároveň postupuje do krajského kola, které se bude konat zřejmě stejnou formou a uskuteční se koncem dubna .

Na závěr je potřeba oběma soutěžícím vyslovit velké uznání , poblahopřát k předvedeným výkonům, za které se vůbec nemusí stydět a Mikulášovi , ať v krajském kole, jak se říká 

„ zlomí vaz“. 


V Luži 31.3.2021 PaedDr. Miloslav Valenta, učitel přírodopisu