Předvánoční exkurze žáků 6. třídy do Království železnic v Praze

08.01.2014 02:29

Poslední předvánoční týden se většina žáků 6. ročníku vydala na výlet do Prahy.

 

V úterý 17.12. 2013 jsme si přivstali a po půl sedmé vyjeli z Luže. Cesta nám rychle ubíhala, a tak jsme již o půl desáté dopoledne metrem ujížděli na pražský Smíchov. Zde jsme si pozorně prošli expozici v Království železnic.

 

Součástí expozice jsou mimo modelová kolejiště také panelové výstavy: Historie železniční dopravy v českých zemích od důlních vozíků k Pendolínu a Řemesla na železnici. Provozovatel Království železnic staví též postupně model ČR. Jednotlivé oblasti jsou specifikovány modely pamětihodností a významných staveb, což má za efekt propojení s učivem o zeměpise ČR.   

 

Součástí Království železnic je také Velký urbanistický Model Prahy – prezentuje ojedinělý model města na ploše 114 čtverečních metrů, který po dobu 20 let právě architekti běžně využívali a navíc i Šípův papírový model Prahy první poloviny 19. století.

Expozice muzea je opravdu bohatá a po jejím shlédnutí ji rádi doporučíme nejen nadšeným fanouškům železnice.

 

Po návštěvě muzea jsme se přemístili na Malou Stranu a odtud pokračovali přes Karlův most na Staroměstské náměstí. Počasí nám přálo, a tak jsme si v klidu, při sluníčku, prošli památky historického středu Prahy a nadýchali se atmosféry vánočního jarmarku.

 

České dráhy nám pak ukázaly, že alespoň občas dokáží být skoro japonsky přesné, a tak jsme se  podle jízdního řádu před sedmou večerní vrátili s mnoha zážitky zpět do Luže.

více viz fotogalerie