Výlet do Kutné Hory

11.06.2015 00:48

 

Ve středu 27. května 2015  se žáci 5. a 7. ročníku vydali společně na školní výlet do Kutné hory. Místa bylo v objednaném autobuse více, takže jsme mohli s sebou vzít i  5 žáků šestého ročníku.

Počasí nám sice nepřálo, na konec května bylo chladněji, my jsme si však nenechali zkazit náladu.  V 9 hodin jsme již stáli v katedrále Sedleckého areálu a paní průvodkyně, která nás později zavedla i do kostnice, nám poutavě vyprávěla o místní historii. Po návštěvě kostnice, která v každém z nás zanechala jiné, možná smíšené pocity, jsme autobusem přejeli k Chrámu svaté Barbory. I zde jsme měli objednaný odborný výklad  a jelikož turistická sezóna teprve začíná, byli  jsme v této památce UNESCO skoro sami.

Spousta z nás měla s sebou jako správní výletníci chleba a řízek (někteří ne jeden J). Po odpočinku a občerstvení jsme v objevování zajímavostí Kutné Hory pokračovali v Českém muzeu stříbra. Pro mnohé  byla největším zážitkem návštěva podzemních chodeb původního středověkého dolu – v plátěné bílé haleně, tzv. perkytli, s helmou a svítilnou. Podmínky středověkých horníků, kteří zde pracovali mnoho hodin denně jen za svitu hornického kahanu, byly pro nás jen těžko uvěřitelné. 

Domů jsme se vrátili po 17. hodině. 

 

odkaz na fotogalerii