Zájezd na Terezínskou tryznu, do Lidic a Lán

24.05.2013 10:36

 

Český svaz bojovníků za svobodu pořádá každoročně pro žáky 2. stupně základní školy bezplatný zájezd do Památníku Terezín, do Lidic a Lán.

Letos se této akce zúčastnilo i 17 žáků z naší základní školy. Jelikož jsme vyjížděli již v časných ranních hodinách (5.30 h), stihli jsme ještě před Terezínskou tryznou navštívit Muzeum Ghetta. Po pietním aktu na Národním hřbitově a prohlídce Malé pevnosti jsme se autobusem přemístili do NKP Lidice.

Zástupci lužských skautů zde pomohli při kladení věnce k hromadnému hrobu lidických mužů. Vyslechli jsme si od paní průvodkyně zajímavé a smutné vyprávění o osudu lidických obyvatel a zastavili se u sousoší lidických dětí.

Třetí a poslední zastávkou byla obec Lány. Zde jsme navštívili hrob prezidenta T.G. Masaryka,  poté i jeho muzeum a nakonec zámecký park v Lánech.

Počasí nám po celý den přálo a žáci, kteří se zájezdu účastnili, byli vnímaví. Nakoupili si i mnoho suvenýrů a věřím, že si domů přivezli hlavně i pocitové hlubší zážitky. Místa, která jsme navštívili, jsou spojena s důležitými okamžiky naší historie, které je třeba připomínat nejen ve škole.

(D. Holomková)

Další foto ve fotogalerii.